Kun raskaustestiin ilmestyi kaksi viivaa reilu vuosi sitten, olin äärettömän onnellinen. Suuresti toivottu lapsi oli vihdoin matkalla maailmaan. Tiesin, että tulossa oli monella tapaa suuri elämänmuutos. Ja se oli vielä suurempi, kuin etukäteen osasin ajatellakaan!

Paitsi että esikoisen saaminen on mullistanut ajankäyttöäni, on se myös muuttanut suhtautumistani moniin asioihin, mukaan lukien rahaan. Tässä viisi tärkeintä oppia ja oivallustani, mitkä ovat edesauttaneet henkilökohtaisen talouden hallintaa äitiyslomallani:

1. Huolehdi puskurista tulojen pienentyessä

Viimeistään raskautta suunnitellessa minulle oli tärkeää tietää, että talouteni on turvattu lapsen tultua. Olin erittäin tietoinen siitä, että tuloni vähentyvät radikaalisti äitiyslomalla, kun ensin vanhempainraha ja myöhemmin mahdollisella hoitovapaalla erittäin pieni hoitoraha korvaavat palkkatulon. Toisaalta tiesin, että lapsi on myös suuri menoerä jatkuvine hankintoineen.

Perhekoon kasvaessa ja tulojen hetkellisesti pienentyessä puskurin merkitys on tavallistakin suurempi, sillä tiukentunut talous on haavoittuvaisempi yllättäville menoerille. Hyvä puoli lapsen saamisessa on, että se ei tapahdu hetkessä, vaan lapsen tuloon on 9 kuukautta aikaa varautua – sen aikana ehtii hyvin laittaa rahaa säästöön tulevaa varten. Kannattaakin siis aloittaa puskurin kerääminen viimeistään, kun ne pari maagista viivaa ilmestyvät raskaustestipuikkoon.

Eräs äiti oli varautunut äitiyslomaan tekemällä erityisen paljon ylitöitä ja ansaitsemalla täten huomattavasti tavallista enemmän palkkaa äitiyslomaa edeltäneen 6 kuukauden aikana. Paitsi että se mahdollisti hänelle puskurin säästämisen, se sai myös aikaan sen, että hänen vanhempainrahansa (joka siis laskettiin noiden 6 kuukauden tulojen perusteella) oli loppujen lopuksi suurempi kuin hänen normaalipalkkansa!

2. Budjetoi menot

Jos koskaan, niin äitiyslomalla tulojen laskiessa ja menojen kasvaessa budjetointi on erityisen tärkeää. Budjettihan minulla on ollut olemassa aiemminkin, mutta tulopuolen pienentyessä oli silmiä avaavaa budjetoida, kuinka paljon rahaa voi menopuolella käyttää. Jos ennen oli helpompaa säilyttää ylijäämäinen talous, on se äitiyslomalla huomattavasti haastavampaa, ja menopuolta joutuu oikeasti miettimään. Budjetointi auttaa hahmottamaan, kuinka paljon rahaa oikeasti on käytettävissä.

3. Tee hankintoja harkiten

Kun menimme raskausaikanani ensimmäistä kertaa lastentarvikeliikkeeseen puolisoni kanssa, voimme suorastaan pahoin kaikesta tarjolla olevasta tavaramäärästä, josta vähintään puolet oli mielestämme turhaa! Raskaana ollessa oli helppo nähdä suhteellisen objektiivisesti, kuinka (turhia) tarpeita lastentarvikkeiden suhteen luodaan. Ikään kuin et olisi hyvä vanhempi, jos et osta tuotetta X tai Y vauvallesi.

Onneksi(!) teimme suuren osan tarpeellisista hankinnoista jo raskausaikana, jolloin pystyin (ja pystyimme) vielä tarkastelemaan asiaa nykyistä objektiivisemmin. Vauvan syntymän jälkeen hormonit ja vanhemman vaisto nimittäin ottivat ylivallan, ja on ollut paljon vaikeampi pysyä järkevänä ja harkitsevana hankintojen suhteen. Päällimmäisenä on ollut enemmänkin ajatus ”mitä vain lapseni tarvitsee, mihin hintaan vain!”. Saan aktiivisesti muistuttaa itseäni siitä, että kaikkea ei välttämättä tarvitse ostaa, varsinkaan uutena.

…mistä päästäänkin seuraavaan vinkkiin:

4. Osta käytettynä ja tiedosta jälleenmyyntiarvo

Lastentarvikkeet ja -vaatteet ovat todella kalliita. Siis ihan JÄRJETTÖMÄN kalliita! Hankintoja tehdessä kannattaakin pitää pää kylmänä ja miettiä, voiko saman asian löytää käytettynä edullisemmin. Varsinkin lastenvaatteet ovat uusina suhteettoman kalliita verrattuna käytettyihin. Toisaalta taas isompien investointien kuten lastenvaunujen kohdalla saa uutena helposti kulumaan rahaa satoja, ellei tuhansia euroja – kun taas hyväkuntoisen käytetyn tuotteen saa murto-osalla uuden hinnasta!

Olin paitsi ällistynyt, myös erittäin inspiroitunut eräässä Facebook-keskustelussa esiintyneestä säästeliään ihmisen kommentista, että hän on pystynyt tekemään voittoa lastentarvikehankinnoilla – toisin sanoen ostanut edullisesti (tai saanut ilmaiseksi) ja myynyt lopulta korkeammalla hinnalla eteenpäin! Oli silmiä avaavaa, että tämän menoerän (lasten tarvikkeet) voi kääntää päälaelleen, ja vaikka niin pitkälle ei menisikään, voi joka tapauksessa miettiä kulujen minimoimista.

Omalla kohdallani olenkin ostanut suuren osan tarvikkeista käytettyinä ja tehnyt tärkeimpien ja isoimpien ostosten kohdalla mittavaa käytettyjen tavaroiden hintavertailua. Tämän ansiosta olen pystynyt tunnistamaan hyvät diilit ja tiedän saavani todennäköisesti omani pois (tai ainakin melkein) siinä vaiheessa, kun tarvikkeet on aika laittaa uudelleen kiertoon.

5. Älä unohda vakuutuksia

Aina kaikki ei mene kuin Strömsössä, varsinkaan elämän suurissa muutostilanteissa. Meille todella arvokkaaksi uuden perheenjäsenen kohdalla on osoittautunut sairaskuluvakuutus. Onneksi OP sattui tarjoamaan meille ilmaista vauvan vakuutusta raskauteni loppumetreillä (ensimmäinen vuosi ilman vakuutusmaksua) – ilman tuota tarjousta olisin vakuutusta tuskin ottanut. Nyt olen ikionnellinen, että meillä on tuo vakuutus, ja ensi vuoden vakuutusmaksu on jo nyt ansaittu takaisin ensimmäisen 6 kuukauden korvauksina.

Lapsen (varsinkin ensimmäisen) saaminen on elämässä ainutlaatuista aikaa. Olen ikionnellinen, että voin nauttia siitä täysin rinnoin murehtimatta rahasta.

Upeaa viikkoa!

 

Ajatteletko liian pienesti?
Parhaat Facebook-ryhmät vaurastumiseen
Share This