Oletko koskaan miettinyt, kuinka suuri merkitys tunteilla on kaikkiin elämämme valintoihin? Tunteet vaikuttavat erityisen paljon raha-asioihin, niin pienessä kuin suuressa mittakaavassa. Palkitsemme itsemme ravintolaillallisella tai uusilla vaatteilla. Lohdutamme itseämme ravintolaillallisella tai uusilla vaatteilla. Kun on tylsää, menemme ravintolaillalliselle…

Ja kaikki nämä tietenkin maksavat rahaa.

Raha-asioissa tunteet ja järki nähdään usein toistensa vastakohtina. Järki nähdään rahankäytölle positiivisena asiana ja tunteet haitallisena. Säästäväisyyden ajatellaan olevan järkevän ihmisen touhua, eikä järkevä ihminen koskaan hairahdu heräteostoksiin. Tunteikkaan ihmisen rahankäyttö on sitä vastoin yhtä ailahtelevaa kuin ihminen itse. Tunteikas ihminen ei säästä eikä sijoita, vaan tuhlaa kaiken!

Mutta ei kai asia ole näin mustavalkoinen? Voisiko tunteet nähdä vahvuutena ja ymmärtää, että tunteet ovat läsnä kaikessa toiminnassamme? Järki ja tunteet eivät ole toistensa vihollisia: niin sanotusti järjellä tehdyt päätökset pohjautuvat aina tunteeseen ja tunteet saavat aikaan sekä järkeviä että järjettömiä päätöksiä. Esimerkiksi turvallisuudentunne ohjaa monen ihmisen rahakäyttäytymistä ja saa aikaan rationaalisia valintoja. Ja kun onnistumme säästämään taloudellisen puskurin, tunnemme iloa ja ylpeyttä itsestämme, ja nämä tunteet ruokkivat lisää onnistumisia.

Tunteet vaikuttavat oman taloutemme hallintaan myös suurissa, jopa elämänmittaisissa päätöksissä, joiden ajatellaan olevan usein järkiperäisiä. Esimerkiksi oma koti ostetaan viime kädessä tunteella, vaikka fiksu ihminen ottaa toki myös laskimen käteen asuntoa ostaessaan.

Tunteet ovat vahvasti läsnä myös silloin, kun ihminen päättää tehdä täyskäännöksen omassa taloudenhallinnassaan. Usein taloudellinen täyskäännös saa alkunsa negatiivisista tunteista. Joku saattaa inhota itseään jouduttuaan pikavippikierteeseen; toinen taas haluaa tarjota lapsilleen parempaa elämää kuin on itse elänyt. Tärkeää on osata ponnistaa irti negatiivisten tunteiden kierteestä ja kääntää negatiivisuus myönteiseksi voimavaraksi.

Itse olen pohtinut omaa taloudenhallinnan historiaani ja sitä, miten tunteet ovat vaikuttaneet muutamaan käänteeseen elämässäni. Samalla olen oivaltanut, kuinka alitajuisesti tunteet vaikuttavat toimintaamme. Päätöksenteon taustalla vaikuttavia tunteita ei usein tiedosta, ja siksi onkin hyvä pysähtyä aika ajoin ja miettiä, millaisia tunteita omiin rahapäätöksiin on liittynyt. En väitä, että nämä tunteet johtaisivat aina huonoihin päätöksiin, mutta uskon hyvän itsetuntemuksen helpottavan omissa tavoitteissa pysymistä.

Tunteet ohjaavat toimintaamme. (kuva: Unsplash)

Ehkäpä esimerkki elävästä elämästä valaisee asiaa.  Valmistuin yliopistosta joulukuussa 2000 ja vuoden 2001 lopussa ostin ensimmäisen oman asunnon, yksiön Helsingin kantakaupungista. Asunto maksoi 550 000 mk eli nykyrahassa reilusti alle 100 000 eur. Asuntoon oli tulossa putkiremontti, joten sen sai melko edullisesti jopa sen ajankohdan hintatasoon nähden.

Ehdin asua asunnossa kuukauden ja sitten tapasin elämäni miehen, josta tuli sittemmin aviomieheni. Muutimme pian saman katon alle ja kun kaksi vuotta oli kulunut asuntoni ostamisesta, muutimme isompaan kotiin ja myin asuntoni juuri putkiremontoituna velattomaan hintaan 113.000 eur. Muistan ajatelleeni enemmän tai vähemmän tietoisesti, että totta kai asunto pitää myydä, jotta ”kukaan” ei vain ajattelisi (mukaan lukien minä itse ja mieheni), että pidän oman asunnon takaporttina parisuhteen kariutumisen varalta.

Asunnon myymiseen ei ollut oikeastaan yhtään järkevää syytä. Silloiselle minälleni oli mahdoton ajatus, että olisin pitänyt asunnon ja laittanut sen vuokralle, jotta olisimme saaneet lisätuloja. Tavallisen ihmisen kuului mielestäni omistaa vain yksi asunto ja halusin asuntoni myymisellä myös ”näyttää maailmalle”, että tässä parisuhteessa ollaan tosissaan.

Toinen asunnon myymiseen vaikuttava päätös oli, että olimme menossa naimisiin kesällä 2004 ja tarvitsimme rahaa häihin. Häät maksoivat muistaakseni noin 8.000 eur ja häämatkallekin piti päästä. Rahoitimme häät ja häämatkan asunnon myyntivoitolla.

Tekisinkö nyt jotain toisin?

Jälkeenpäin on helppo jossitella ja harmitella tekemiään päätöksiä. Ajattelen kuitenkin, että päätös asunnon myymisestä oli tehty silloisella viisaudella ja oli siinä hetkessä paras mahdollinen. Toki olisin saattanut toimia myös toisin, mikäli olisin pohtinut päätöstä syvällisemmin ja tiedostanut paremmin, millaisia tunteita ja alitajuisia, itsestään selvänä pitämiäni olettamuksia päätökseen liittyi.

Kun kyse on rahasta, niin sekä pienessä että isossa päätöksenteossa on tärkeää laittaa ”autopilotti” pois päältä ja oppia tunnistamaan omia tunteitaan. Tunteet ohjaavat kaikkea toimintaamme – ne voivat joko lamaannuttaa tai buustata eteenpäin. Uskon, että tunteet ovat yksi tärkeimmistä rahataitojen rakennuspalikoista, joten aiheesta seuraa jatkoa myös tulevissa kirjoituksissa. Tuleeko sinulla mieleen tilanteita, jossa tunteet ovat vaikuttaneet raha-asioihisi?

Ansku Koli on Rahataidot-blogin vieraskynä-kirjoittaja ja taloudenhallinnasta ja sijoittamisesta kiinnostunut perheenäiti. Ansku rakastaa budjetteja, sijoittaa kuukausittain indeksirahastoihin ja ostaa osakkeita aina kun voi.

Miksi karsia menoja?
Taloudellisen muutoksen avaimet
Share This