Lukijakommenteista inspiroituneena (kiitos!) halusin pureutua ikuisuuskysymykseen: mistä lisää rahaa? Itse olin pitkään jumissa ajatuksessa, että sen hetkinen palkkatuloni oli minulle ainoa mahdollinen tulonlähde ja siten ainoa mahdollisuus tulojen kasvattamiseen oli odottaa seuraavaa palkankorotusta. Rahataitojen opiskelun myötä aloin kuitenkin nähdä ympärilläni lukemattomia mahdollisuuksia lisätuloihin.
Jos lisätulojen hankkiminen tuntuu vaikealta tai mahdottomalta, usein kyse ei ole niinkään mahdollisuuksien puutteesta, vaan siitä, että ensin oppii kyseenalaistamaan oman nykytilanteensa ja yksinkertaisesti alkaa nähdä ja etsiä mahdollisuuksia ympärillään. Hyvä keino ideoida lisätuloja on pyhittää vaikkapa aamuisin rauhallinen hetki (5-10 minuuttia riittää) siihen, että kirjoittaa paperille kaikki mieleen tulevat lisätulon lähteet. Itse olen käyttänyt lisätulojen ideoimiseksi seuraavia kysymyksiä:
1. Miten voisin saada lisää palkkaa?
Tämä on ollut itselläni toistaiseksi tärkein tapa kasvattaa tuloja. Olen vaihtanut työpaikkaa ja vaihdon yhteydessä neuvotellut itselleni palkankorotuksia. Olen panostanut uraani paljon: tehnyt paaaaljon ylitöitä, kehittänyt osaamistani ja ylittänyt minulle asetettuja tavoitteita. Niiden myötä minua on palkittu palkankorotuksilla ja tulospalkkioilla, minkä lisäksi minut on nykyisessä yrityksessä haluttu jopa sitouttaa yrityksen osakkaaksi. Varsinkin yksityisellä puolella erinomaisesta suorituksesta ollaan yleensä valmiita maksamaan, ja omaa osaamista kehittämällä ja lisävastuuta ottamalla palkan saa kohoamaan mukavasti. Suosittelen myös kysymään rohkeasti suoraan esimieheltä, miten voisit ansaita itsellesi palkankorotuksen!
Kaikilla aloilla tämä ei ole kuitenkaan yhtä helppoa, joten siirrytään seuraaviin kysymyksiin:
2. Mitä muuta sellaista osaamista minulla on, mistä joku on valmis maksamaan?
Eräs tuttavani rakastaa hienojen kakkujen tekemistä ja on hankkinut itselleen lisätuloja tekemiään kakkuja myymällä. Toinen virkkaa innoissaan amigurumeja (pieniä täytettyjä leluja) ja myy niitä. Kolmas kielitaitoinen tuttuni on ansainnut tuloja freelance-tulkkina ja -kääntäjänä. Valokuvauksesta innostunut voi myydä omia valokuviaan netin valokuvapalveluiden kuten Shutterstockin kautta.
Eräs tuttavani taas rakastaa kuvittamista, muistiinpanojen piirtämistä kuvamuotoon, ja hehkutti minulle juuri taannoin, että hänellä olisi enemmän töitä tekemällä kuvitettuja yhteenvetoja erilaisista seminaareista, kuin mitä hän ehtii tehdä! Toisella tutullani on yhden miehen graafisen alan yritys, joka on tehnyt suunnittelutöitä etänä isoille kansainvälisille yrityksille myös muihin maihin. Toisaalta moniin töihin ei edes tarvita pohjaosaamista – lisätuloja voi hankkia erilaisilla osa-aika- ja keikkatöillä työnvälitysfirmojen kautta.
3. Mitä muuta sellaista osaamista voisin hankkia, mistä joku on valmis maksamaan?
Minulle himotanssijana ja -aerobikkaajana yksi luonteva tapa ansaita lisätuloja on ollut kouluttautua (päivätyöni ohella) ryhmäliikunnan ohjaajaksi, joista on pulaa ainakin pääkaupunkiseudulla ja joille maksetaankin ihan hyvin. Svolin järjestämä peruskoulutus maksoi reilun satasen ja aloittelevana ohjaajana yhdestä tunnista saa tyypillisesti 30-50 euroa palkkaa (huippuohjaajille maksetaan paljon enemmänkin).
Itse olen laskuttanut tunnit toiminimen ja myöhemmin osakeyhtiöni kautta, jolloin saa palkkaan verrattuna tiettyjä verohyötyjä. Vaikka tuntien suunnittelu vie paljon aikaa, itselleni ohjaaminen on ollut myös iloa tuottava harrastus: olen saanut liikuntaa ja ohjata juuri sellaisia tunteja sellaisella musiikilla kuin itse haluan! 🙂
Lisäksi erityisesti digitaalisuus tuo todella paljon mahdollisuuksia lisätulojen hankkimiseen. Bloggaaminen on suosittu tapa ansaita rahaa, ja mm. blogivalmentaja Tiia Konttinen* jakaa paljon ilmaisiakin oppeja blogilla ansaitsemiseen. Myös hyviä koodaajia ja graafikkoja tarvitaan aina, ja töitä voi tehdä vaikka kotoa käsin. Koodaamista voi kuka tahansa opetella ilmaiseksi – Googlen haku ”how to code” voi olla tähän hyvä alku.
4. Mitä sellaista omaisuutta minulla on, mistä joku on valmis maksamaan?
Itse ansaitsin viime vuonna useita tuhansia euroja ylimääräistä myymällä vanhoja tavaroitani. Tämä ei sinänsä ole järkevin tapa kasvattaa tuloja (koska suurimmassa osassa tapauksista joutuu myymään halvemmalla kuin on ostanut). Silti faktisesti kassavirtaa on tuottanut se, että entisenä himoshoppaajana olen myynyt tarpeettomaksi jääneitä kodin tavaroita, vaatteita yms. niin perinteisillä kirppiksillä kuin erilaisilla nettikirppiksilläkin. Tori.fi, Facebookin kirppisryhmät ja Zadaa-applikaatio ovat näistä toimineet itselleni parhaiten.
Aina ei omaa omaisuutta tarvitse myydä – sitä voi myös vuokrata muille. Tunnen ihmisiä, jotka ovat vuokranneet kotiaan ajoittain Airbnb:n kautta menestyksekkäästi ja saaneet siitä lisätuloja. Myös esimerkiksi ajoittain tarpeettomia lastentarvikkeita voi vuokrata muille uuden Kinspiring-sivuston kautta.
5. Mitä sellaista omaisuutta minulla on, mitä voisin muuten hyödyntää lisätulojen hankkimiseksi?
Monilla on omistusasunto, johon on saattanut kertyä vapaata vakuusarvoa. Yleensähän pankit arvottavat asunnon vakuusarvoksi 70-80% asunnon arvosta. Jos asunnon arvo on noussut ja samalla laina lyhentynyt, voi hyvinkin olla tilanne, jossa asuntolainaa on jäljellä enää esimerkiksi 50% asunnon nykyarvosta, mikä jättää 20-30% asunnon arvosta vapaaksi vakuudeksi vaikkapa sijoitusasuntolainan ottamista varten.
Toisaalta itse tajusin taannoin, että voin hyödyntää myös osakesalkkuani sijoituslainan vakuutena sijoitusasuntoja ostaessani, jolloin en joudu käyttämään käteistä juuri ollenkaan, vaan pääsen nopeammin sijoitusasuntoon kiinni. Toki näissä kaikissa on otettava huomioon, että jos sidot pääomaasi lainan vakuudeksi, se on juurikin sidottu lainaan, eli esimerkiksi et voi myydä osakkeitasi pois niin kauan kuin niitä tarvitaan lainan vakuudeksi.
6. Mihin sellaiseen voisin sijoittaa, joka voisi tuottaa minulle lisätuloja?
Sijoitusmahdollisuuksia on todella monia. Pääomaisuuslajeja ovat arvopaperit (esim. osakkeet ja rahastot), raaka-aineet ja arvometallit (esim. kulta, öljy), asunnot ja kiinteistöt sekä liiketoiminta (suora omistajuus yrityksissä). Jo 15€:lla kuussa voi aloittaa sijoittamisen esimerkiksi Nordnetin* rahastoihin. Itse olen sijoittanut:
- Osuuskauppojen jäsenyyksiin: Nämä ovat Suomessa (lähes) riskitön, korkeatuottoinen ja edullisesti verotettu sijoituskohde.
- Osakkeisiin: Taloudellisen ”heräämiseni” jälkeen olen aloittanut säännöllisen sijoittamisen osakkeisiin, jotka ovat alkaneet tuottaa minulle lisätuloja. Muutamien osto- ja myyntikokeilujen jälkeen olen päätynyt siihen, että sijoitan pääosin osinkoaan kasvattaviin laatuosakkeisiin, jotka tuottavat minulle säännöllistä, kasvavaa tulovirtaa. Osinkojen säännöllinen kilahtaminen tilille on erittäin palkitsevaa!
- Kultaan: Itse tosin näen kullan enemmänkin vakuutuksena rahan arvon alenemista tai isoja markkinashokkeja vastaan kuin varsinaisena lisätuloja tuovana sijoituksena.
- Ja viimeisimpänä, asuntoihin: Asuntosijoittaminen on minulla vasta alussa: ensimmäinen uudiskohde, johon olen sijoittanut, valmistuu syksyllä, minkä jälkeen myös tämä alkaa tuottaa minulle tuloja. Olen ymmärtänyt velkavivun tuomat mahdollisuudet ja tavoitteenani on ostaa useampi sijoitusasunto vielä tänä vuonna.
7. Minkälaista yritystoimintaa voisin lähteä rakentamaan?
Maailma on täynnä mahdollisuuksia perustaa seuraava Facebook tai Apple, tuottaa markkinoille nyhtökauran kaltainen innovaatio tai mikä vain. Aina ei tarvitse edes valmistaa tai myydä mitään konkreettista tuotetta: mielestäni eräät mielenkiintoisimmista viime aikojen menestystarinoista yritysrintamalla ovat syntyneet erilaisten välityspalveluiden ympärille. Näistä hyvinä esimerkkeinä Airbnb, Über tai suomalainen Bonusway* (jonka kautta nettiostoksia tekemällä olen muuten myös ansainnut ihan mukavia bonuksia/rahanpalautuksia esimerkiksi matkoista ja kosmetiikkaostoksista) – tai aiemmin mainitsemani Kinspiring. Tällöin yritys tuottaa ainoastaan välityspalvelua eikä sinänsä itse omista muuta kuin välitysalustan.
Uusi menestystarina voi syntyä mistä vain. Ehkäpä jollakin tuttavallasi on yritysidea, johon tarvittaisiin mukaan juuri sinun osaamistasi?
Yllä olevien kysymysten tarkoituksena on herätellä mielikuvitustamme ja haastaa ajatteluamme näkemään ympärillämme olevia mahdollisuuksia, ja olen itse käyttänyt näitä kysymyksiä menestyksekkäästi identifioimaan mahdollisuuksia lisätulojen luomiseen. En väitä, että kaikki näistä toimisivat joka ikiselle kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Kannattaa kuitenkin huomata, että ihmisluonteelle on usein helpompaa keksiä syitä, miksi jokin ei toimi, kuin keinoja, miten sen saisi toimimaan. Haastamalla omaa ajatteluaan tuloksia saa kyllä aikaan.
Olennaisin kysymys onkin, miten juuri sinä juuri tämänhetkisessä tilanteessasi saisit lisää tuloja. Uskon, että parhaat vastaukset siihen ideoi joka ikinen meistä itse. Myös netistä löytyy paljon ideoita, jos oma luovuus meinaa loppua. Minä olen saanut hyvää tukea oman ajatteluni haastamiseen myös henkilökohtaisissa ja ryhmävalmennuksissa.
Idearikasta loppuviikkoa!
*) Tähdellä merkityt ovat affiliate-linkkejä. Niiden klikkaaminen ei maksa sinulle mitään eikä tuota minulle mitään, mutta jos päätät linkin kautta yritykseen tutustuttuasi ryhtyä kyseisen yrityksen asiakkaaksi, saan yritykseltä pienen suosittelupalkkion, jolla tuetaan tämän sivuston ylläpitokustannuksia. En koskaan suosittele mitään, mihin en olisi itse tutustunut ja mitä hyväksi todennut.
Hiukan epämääräisiä pointteja. Nämä ovat samaa luokkaa ”Perusta seuraava Nyhtökaura-firma”. Ilman konkreettisia esimerkkejä näillä ei ole mitään virkaa.
Esim. ”lisätuloja voi hankkia erilaisilla osa-aika- ja keikkatöillä työnvälitysfirmojen kautta.”. Linkkiä kehiin, mistä näitä löytyy. Jos tarkoitat esim. e-workia niin se ei onnistu osa-aikaisena.
”Lisäksi erityisesti digitaalisuus tuo todella paljon mahdollisuuksia lisätulojen hankkimiseen. Mm. hyviä koodaajia ja graafikkoja tarvitaan aina, ja töitä voi tehdä vaikka kotoa käsin. ” Voisitko hiukan avata miten tämä onnistuu? Freelance.com:n kautta? Kokeiltu on ja intialaisen halpatyövoiman kanssa on mahdotonta kilpailla.
Entä miten asuntosijoittaminen? Esimerkkiä kehiin jostakin kohteesta miten kuvittelit tienaavasi tuolla. Esimerkiksi itse screenailin viime viikonloppuna asuntoja pääkaupunkiseudulla ja tuotot olivat kaameita. Asuntojen ostaminen ja niiden tuottoisa vuokraaminen vaatii paljon enemmän kuin oikotie.fi:lle meneminen.
Moi Jaakko! Tervetuloa kommentoimaan 🙂
Tarkoitukseni ei ollutkaan kirjoittaa täsmällistä ohjekirjaa lisätulojen hankkimiseen. Kuten sanottu, joka ikinen on itse oman elämänsä ja itselle sopivien/parhaiden lisätulonlähteiden asiantuntija, ja omaa työtä vaaditaan niiden löytämiseksi ja varsinkin realisoimiseksi. Tarkoitukseni oli ensisijaisesti esittää herätteleviä kysymyksiä – toisaalta mielestäni annoin myös monia hyvinkin konkreettisia esimerkkejä, jotka ovat toimineet muille, liikunnaohjauksesta kakkujen leipomiseen tai osuuskauppojen jäsenyyksiin. Netti on pullollaan lisää esimerkkejä! Mutta tässä joitakin vastauksia kysymyksiisi:
– Erilaisia osa-aika- ja pätkätöitä välittävät esimerkiksi Staffpoint (www.staffpoint.fi) ja Opteam (www.opteam.fi).
– Freelance-hommia voit etsiä vaikkapa ihan googlaamalla 🙂 Yksi palvelu, johon voit rekisteröityä palveluntarjoajaksi on http://www.nerot.fi – siellä on tälläkin hetkellä tarjouspyyntöjä. (Y-tunnus tarvittaneen, mutta toiminimen perustaminen on todella helppoa.) Toinen tapa on lähestyä oma-aloitteisesti yrityksiä, joilla voisi olla tarvetta osaamisellesi.
– Asuntosijoittaminen on itselleni ollut viimeisin aloittamani sijoitusmuoto, koska se vaatii todella paljon osaamista. On totta, että positiivisia kassavirtakohteita on tällä hetkellä todella vaikeaa löytää Etuovi.comista tai Oikotieltä. (Vertasipa Varapuun Mikko Sjögren juuri taannoin Etuovea asuntojen outletiksi, jonne tulevat vain sijoittajille kelpaamattomat jämä-asunnot – ja vielä kalliit sellaiset.) Parhaat kohteet menevät tiskin alta, verkostoille, ja sijoittajille, jotka ostavat jopa kokonaisia kerrostaloja kerralla ja myyvät niitä edelleen. Olennaista siis on verkostoitua mm. kiinteistönvälittäjien ja muiden asuntosijoittajien kanssa hyvien diilien löytämiseksi. Minulle on tarjottu tänäkin vuonna kohteita, joissa vuokratuotto on lähes 10% ja kassavirta positiivinen jopa 90% velkavivulla, lainanlyhennysten ja kaikkien kulujen jälkeen. Nämä kohteet ovat tosin olleet pk-seudun ulkopuolella, ja myös ensimmäinen asuntosijoituskohteeni sijaitsee Tampereella. Itse olen skeptinen pk-seutua kohtaan, koska hintataso on kohonnut täällä niin korkeaksi – joten en edes katsele pk-seudun asuntoja. Toki täältäkin voi vielä tehdä löytöjä, mutta silloin kyllä täytyy olla todella paljon osaamista, verkostoja ja tuuriakin matkassa!
Toivottavasti tämä toi kaipaamaasi konkretiaa. Kuten sanottu, mahdollisuuksia on paljon. Jos yksi keino ei toimi, kannattaa siirtyä kartoittamaan seuraavaa. Omaa työtä vaaditaan (ainakin aluksi) paljon – kukaan ei ole minullekaan lisätuloja tarjottimella kantanut ja takana on onnistumisten lisäksi myös epäonnistuneita kokeiluja. 🙂 Onnea matkaan!
Itsekkin omistan joitain vuokra-asuntoja, mutta en enää laita lisää rahaa niihin. Nytkin mietin, että tulisiko myydä yksi asunto, jossa juuri putkiermontti, jonka kustannukset n. 35 – 40.000 euroa. On toki Helsingissä aika lähellä keskustaa, joten jäisin myynnistä reilusti voitolle (asunto ostettu n. 10 vuotta sitten). Helsingissä on pienten asuntojen hintakupla tällä hetkellä, koska sijoitusasuntojen ostamisesta on tullut suosittua ja lisäksi on nämä vuokra-asuntorahastot, jotka kuumeisesti etsivät kohteita, joita ostaa.
Asuntosijoittamisen ongelma pääkaupunkiseudun (ja parin muun kasvukaupungin) ulkopuolella on se, että niiden vuokrataso perustuu yksinomaan asumistukeen. On järjetöntä, että Helsingin kantakaupungissa maksetaan vuokraa 700 euroa kuukaudessa (asunnon arvo n 130 – 200.000) ja Rovaniemellä 550 euroa kuukaudessa (asunnon arvo 50.000 euroa). Ainoa järkevä syy siihen, että ylituottoa vuokramarkkinoilla on tarjolla tällä hetkellä on asumistuki. Tämä tarkoittaa sitä, että keskipitkällä aikavälillä on merkittävä riski omistaa vuokra-asunto (ainakaan kallis sellainen), koska asumistukea tullaan muuttamaan ennemmin tai myöhemmin. Todennäköistä on, että tämä vaikuttaa merkittävästi siihen, että vuokrat ei Helsingin keskustassa tulevat laskemaan aika paljon. Toki seuraavat 5-vuotta, voi vielä olla tarjolla merkittävää ylituottoa. Jos on kovalla vivulla ostamassa vuokra-asuntoja, voi käteen jäädä asuntoja, joista ei saa omiaan pois.
Muilta osin ihan mielenkiintoinen artikkeli, mutta kuten yllä olevat sanoivat, toivoisi vielä konkreettisempaa ehdotusta siitä, miten ihminen voisi toimia saadakseen sivutuloja. Oikeastaan voisi olla hyvän blogipostauksen paikka, tarkemmin ruotia esittämiäsi vaihtoehtoja. Esimerkiksi käydä läpi konkreettisesti, miten laskutuspalvelut tai toiminimen/yrityksen perustaminen toimivat ja mihin se vaikuttaa (esim työttömyysturva).
Niinpä, pk-seudulla asuntojen hinnat ovat karanneet aika ronskisti käsistä. Itse en edes katsele pk-seudun asuntoja, koska hintataso on niin kova enkä jaksa etsiä neulaa heinäsuovasta. Olet oikeassa myös tuossa, että asumistuen muutokset ovat iso riski myös. Muutosten tullessa vuokrissa tulee varmasti tapahtumaan muutoksia. Myös korkotason nousu on iso riski, samoin 60-70-luvun asuntoihin pian tulevat putki- yms. remontit, joista mainitsitkin. Tässä tilanteessa asuntojen valinnan ja oikealla hinnalla ostamisen merkitys korostuu entisestään.
Pyrin toki kirjoituksessa antamaan paljon konkreettisia esimerkkejä lisätulon lähteistä lelujen virkkaamisesta lastentarvikkeiden vuokraamiseen tai osakkeisiin sijoittamiseen – mutta juurikin vain esimerkiksi herättelemään jokaisen omaa ajattelua. Kattavaa listaa konkreettisine toimintaohjeineen kaikkiin mahdollisiin lisätulon lähteisiin tuskin on yhdessä blogitekstissä tai todennäköisesti edes yhdessä blogissa mahdollista tehdä. Tuo toiminimen/yrityksen perustaminen on kyllä mielenkiintoinen yksittäinen kysymys – kiitos kirjoitusvinkistä, laitetaan korvan taakse 🙂
Saanko kysyä, että mitä kautta olet itse saanut noita hyviä sijoitusasunto kohdetarjouksia? Olen itse etsiskellyt (juuri kehä 3:n ulkopuolelta) asuntoa, mutta tuntuu ettei välittäjillä ainakaan ole kiinnostusta tehdä yhteistyötä, saati vastata edes välttämättä Oikotiellä oleviin kohteiden kyselyihin. Torista olen katsonut joitain kohteita suoraan myyjiltä, mutta ne eivät ole olleet niin kannattavia tai ovat ehtineet mennä ennen kuin olen niitä päässyt katsomaan.
Moi Skorpiotar! Voit tsekata https://www.asuntoneuvoja.fi/. Olen myös muutaman rakennuttajan ja sijoitusasuntoihin erikoistuneen välittäjän listoilla. Kannattaa käydä asuntosijoittajien tapahtumissa ja seminaareissa ja verkostoitua siellä alan toimijoiden kanssa, esim. itse olen saanut parhaita kontakteja Varapuun asuntoaiheisista valmennuksista.
Minusta kirjoitus oli raikas ja inspiroiva! Erityisesti kaikki jutut, joissa harrastuksesta tai taidosta on tehty sivutyö, ovat innostavia.
Olisihan se kiva jos joku kirjoittaisi täydellisen, yksityiskohtaisen ja konkreettisen listan lisätulojen hankkimiskeinoista, mutta mielestäni itsensä haastaminen (oma kekseliäisyys ja vaivannäkö, virheiden teko ja niistä oppiminen) tekee hommasta mielenkiintoista. Niistä on menestystarinat tehty.
Tervetuloa kommentoimaan, Inkeri! Ja kiva kuulla 🙂 Samaa mieltä siitä, että vaurastumisen matkan täytyy jokainen käydä itse – omaa työtä vaaditaan, ja juurikin itsensä haastamista! Ulkopuolisia resursseja (kirjoja, valmennuksia, netin inspiraatiota ja ohjeita jne.) toki kannattaa hyödyntää, mutta loppujen lopuksi ajattelu ja varsinainen työkin on tehtävä itse.
Hyvä postaus! Sain tästä monta uutta ideaa.
Teillä on muuten tosi kivannäköiset sivut. Saako kysyä että teittekö itse vai saitteko apua muualta? Oon miettinyt oman blogin siirtämistä niin siksi asia kiinnostaa kovasti 🙂
Kiitos, kiva kun teksti inspiroi ja mekin tykkäämme meidän sivuista 🙂 Meidän sivut on tehty WordPressillä, johon on saatavilla toki jo paljon hyvännäköisiä sivupohjia ilmaiseksikin, mutta päädyimme itse ostamaan valmiit sivupohjat (mielestämme aika nimelliseen hintaan) osoitteesta http://17thavenuedesigns.com/
Kiitos vinkistä!