Tarkempi esittäytyminen lienee paikallaan: olen Minna, Rahataidot-blogin perustaja ja intohimoinen rahataitojen opiskelija. Miksi minä päädyin kirjoittamaan tätä blogia, kun vielä muutamia vuosia sitten osuvampi blogin nimi minulle olisi ollut Himoshoppaajan päiväkirja?

Kaikki lähtee oikeastaan liikkeelle jo lapsuudestani. En todellakaan ole syntynyt kultalusikka suussa, vaan päin vastoin, tulen erittäin niukkatuloisesta yksinhuoltajaperheestä. Koulussa katselin aina kaihoisasti, kun luokkakavereilla oli Leviksen farkut tai Lacosten paita (kyllä, tästä on jo joitakin vuosikymmeniä 🙂 ) eikä minulla ollut varaa merkkivaatteisiin.

Äitini teki kyllä parhaansa opettaakseen minulle vastuullista rahankäyttöä ja säästämistäkin – sain esimerkiksi jo suhteellisen nuorena vastuun omasta kuukausirahastani, jonka käyttö piti suunnitella kattamaan koko kuukauden omat menot. No, impulsiivisella luonteellani lähes koko raha meni tietysti kuukauden ensimmäisinä päivinä ja loppukuun ajan pitikin tinkiä kaikesta kivasta.

Tämä malli jatkui koko nuoruuteni ja pitkälle aikuisikään. Tein opiskeluaikoina jatkuvasti osa-aika- ja kesätöitä, mutta onnistuin kuluttamaan kaiken, mitä ansaitsinkin. Opintojen jälkeisen positiivisen urakehityksen myötä tuloni kasvoivat merkittävästi, ja yhtäkkiä minulla olikin varaa kaikkeen siihen, mistä olin ennen voinut vain haaveilla. Himoshoppaaja minussa pääsi vapaaksi ja nautti täysin rinnoin, kun jokainen palkankorotus oli ihana syy ostaa lisää merkkilaukkuja, varata uusia ulkomaanmatkoja – tai ostaa upea asunto Helsingin keskustasta.

Vasta vuonna 2011 päähäni pälkähti ensimmäistä kertaa yllättävä ajatus: onkohan tässä mitään järkeä. Silloin minun oli saatava uusi iPad, vaikka jouduinkin maksamaan sen luottokortilla, kun tililläni ei ollut yhtään rahaa ja seuraavaan palkkapäivään oli vielä aikaa. Korkeista tuloista huolimatta olin ihan p.a.

Samoihin aikoihin eksyin entisen opiskelukaverini, varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmen varallisuusvalmennukseen. Muistan, kuinka Terhi sanoi, että minun yhden hengen talouteni kuukausimenot ovat samaa luokkaa kuin heidän nelihenkisen perheensä. Auts.

Tuolloin tajusin, että tekemällä fiksumpia valintoja minulla on oikeasti mahdollisuus vaurastua. Se oli minulle mullistava ajatus, koska en ollut aiemmin edes ajatellut, että minulla voisi olla mahdollisuus kerryttää itselleni merkittävää omaisuutta, saati sitten palkasta riippumattomia tuloja. Tai yleensäkään, että sellaista voisi tapahtua kenellekään tavalliselle ihmiselle!

Sitä ennen ajattelin (enkä edes kovinkaan tietoisesti, vaan täysin itsestäänselvästi), että meidän tavallisten ihmisten kuuluu tehdä töitä ja huolehtia, että palkka riittää kattamaan asuntolainan ja muut elämiseen liittyvät kulut, ja lopuilla rahoilla elämästä nautitaan sen verran kuin varaa on.

Kuva: Canva.com

Tuosta käänteentekevästä oivalluksesta alkoi intohimoinen rahataitojen opiskeluni ja matkani kohti taloudellista riippumattomuutta. Muutamassa vuodessa on tapahtunut paljon. Ensinnäkin, olen käyttänyt satoja tunteja opiskelemiseen ja itseni kehittämiseen rahataitoihin, sijoittamiseen, mielenhallintaan ja tavoitteiden saavuttamiseen liittyen. Olen lukenut useita kirjoja vaurastumisen psykologiaan, rahataitoihin ja sijoittamiseen liittyen. Olen aloittanut parikin sivutoimista yritystä tuomaan itselleni lisätuloja. Eikä turhaan: kaiken tämän ansiosta olen hankkinut itselleni taloudellisen puskurin, kasvattanut nettovarallisuuttani huomattavasti ja aloittanut sijoittamisen osakkeisiin, kultaan ja viimeisimpänä aluevaltauksena asuntoihin.

Koen kuitenkin, että olen taloudenhallinnan ja vaurastumisen matkalla vielä alussa. Minussa elää edelleen pieni himoshoppaaja, joka nostaa ajoittain päätään ja jonka kanssa joudun välillä kamppailemaan tavoitellessani ylijäämäistä taloutta. Toisaalta opin sijoittajana joka päivä uutta ja teen välillä myös virhevalintoja. Lisäksi löydän edelleen mieleni syövereistä rajoittavia ajatuksia ja uskomuksia vaurastumisen suhteen.

Vaikka olen päässyt lähtötilanteeseeni verrattuna todella pitkälle, paljon oppia on varmasti vielä edessä, ja siksipä onkin hienoa päästä jakamaan tässä blogissa omia oivalluksiani henkilökohtaisesta taloudenhallinnasta, vaurastumisen psykologiasta ja sijoittamisesta. Odotan myös sitä, että pääsen vaihtamaan ajatuksia samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten kanssa, sillä parhaat oivallukseni olen saanut vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Samalla toivon, että voin oman matkani dokumentoinnin kautta innostaa myös muita ottamaan oman taloutensa ohjat omiin käsiinsä. Uskon vahvasti, että vaurastuminen on mahdollista meille jokaiselle.

Odotan siis innolla tätä matkaa yhdessä. Jätä ihmeessä kommentti tai laita viestiä minna (at) rahataidot.fi – kuulen mielelläni, mitä ajatuksia oma tarinani sinussa herätti!

Ihanaa viikonloppua!

Taloudellisen muutoksen avaimet
Tervetuloa Rahataidot-blogiin!  
Share This