Taannoisessa kirjoituksessani totesin tulojen kasvattamisen olevan menojen karsimista tärkeämpää vaurastumisen kannalta. Näin koen edelleen – vähättelemättä kuitenkaan yhtään menojen karsimisen tärkeyttä. Loppujen lopuksi kun vaurastumisen avain on ylijäämäinen talous, toisin sanoen se, että tulot ovat suuremmat kuin menot. Tällöin parhaaseen tulokseen päästään työstämällä yhtälöä molemmista päistä: kasvattamalla tuloja ja karsimalla menoja.

Tästä näkökulmasta menojen karsimisen tärkeys on itsestäänselvä. Mitä vähemmällä opettelet pärjäämään, sitä vähemmän koet tarvetta ostaa itsellesi lisää asioita ja sitä pienemmät menosi ovat. Tämän seurauksena yhä suurempi osuus tuloistasi jää säästöön ja voit sijoittaa sen poikimaan yhä enemmän lisätuloja. Positiivinen vaurastumisen kierre on valmis.

Joku viisas sanoi myös joskus: Mitä vähemmän omistat, sitä vähemmän sinua omistetaan. Jotkut minimalistista elämäntyyliä kannattavat bloggaajat ovat vieneet ajatuksen äärimmäisyyksiin karsimalla omaisuutensa minimiin ja muuttamalla asuntovaunuun. Itselleni tämä tuntuu liiankin radikaalilta, mutta tavaran vähentämisessä on kyllä pointtinsa. Omassa elämässäni olen huomannut, kuinka menojen lisääntyminen tarkoittaa yleensä:

  • Lisää stressiä: Menojen lisääntyessä on rahat vaikea saada riittämään, ja aina löytyy jokin uusi mielihalujen kohde, joka pitäisi saada, vaikka tilaa (tai rahaa) entisillekään ei tahdo löytyä.
  • Ajanhukkaa: Mitä enemmän tavaraa on, sitä useammin jokin on hukassa, rikki tai vaatii muuten vain huoltoa, ja sitä enemmän jo ihan pelkkään kodinkin siivoamiseen menee aikaa.
  • Ja jopa lisää menoja: Mitä enemmän tavaraa on, sitä enemmän tilaa tarvitsee asumiseen, mikä puolestaan aiheuttaa lisää menoja. Ääriesimerkkinä osa omista tavaroistani on tällä hetkellä maksullisessa varastossa, koska kaikki ei mahdu kotiini! Toisaalta tavaroiden huoltaminen, korjaaminen, uusiminen jne. syö rahaa sekin.

Omaisuuden aiheuttamista lisämenoista on kirjoittanut myös Robert Kiyosaki kirjassaan Rikas isä, köyhä isä (jota suosittelen lämpimästi!). Kiyosaki erottaa toisistaan kaksi käsitettä: assets (varallisuus) ja liabilities (vastuut). Yksinkertaisuudessaan assets eli varallisuus ovat niitä omistamiamme asioita, jotka tuottavat rahaa – ja liabilities eli vastuut ovat niitä, jotka vievät rahaa.

Tällä ajattelutavalla esimerkiksi oma auto on vastuu, ei varallisuutta, koska se vie rahaa (autoverot, vakuutukset, katsastukset, huollot, korjaukset, bensa, pesulassa käynti jne.). Kiyosakin mukaan vauraat ihmiset sijoittavat suurimman osan tuloistaan varallisuuteen (eli asioihin, jotka tuottavat lisää rahaa), ei vastuisiin.

Uskaltaisin väittää, että useimmilla meistä on turhia vastuita, joita ilman voisimme elää vähemmällä stressillä ja vähemmillä kuluilla. Oli sitten kyse jatkuvasti rahaa syövästä omasta autosta, muutaman vuoden välein huoltoa tai uusimista vaativasta älypuhelimesta, tabletista tai tietokoneesta, huoltoa vaativasta merkkilaukusta tai -kengistä, kemiallista pesua vaativasta vaatteesta, paristojen vaihdon tarpeessa olevista kelloista, kalliita välineitä tai jäsenmaksuja vaativista harrastuksista, Netflixistä tai vastaavista kuukausimaksullisista nettipalveluista – tai mistä vain. Jo näitä rahasyöppöjä vähentämällä voi saada todella positiivisia vaikutuksia omaan talouteensa.

Lyhyellä tähtäimellä menojen karsiminen auttaa siis tuottamaan ylijäämää, joka voidaan sijoittaa tuottamaan lisää tuloja. Menojen karsimisella on kuitenkin myös erittäin positiivinen pitkän tähtäimen vaikutus, josta saan edelleenkin muistutella itseäni. Mitä vähemmällä nimittäin tulee toimeen, sitä vähemmän tuloja tarvitaan elämän rahoittamiseen.

Alhaiset menot saavat siis aikaan nopeampaa vaurastumista, koska tämänhetkinen ylijäämä jää isoksi. Mutta menojen karsimisen myötä tarvitsee myös tulevaisuudessa vähemmän rahaa oman elämäntyylinsä rahoittamiseen! Tämä tarkoittaa ainakin itselleni hyvin inspiroivaa ajatusta, että taloudellinen riippumattomuus on sitä lähempänä, mitä pienemmät menot ovat.

Kuva: Sarah Dorweiler / Unsplash

Tämän pohdiskelun innostamana haastankin sekä itseni (Minnan), kirjoittajakollegani Anskun, että sinut, lukijamme, miettimään, mitä sellaisia menoja elämässämme on, mitä voisimme vähentää tai mitä ilman voisimme tulla toimeen. Lisäksi haastan meidät jokaisen luopumaan jostakin maaliskuun puoleen väliin mennessä. Raportoin omasta valinnastani viimeistään kahden viikon päästä. 🙂

Minimalistista loppuviikkoa!

PS. Menojen karsimisesta suorastaan taidetta on tehnyt mm. Mr Money Mustache, jonka englanninkielistä blogia suosittelen kaikille, jotka haluavat inspiroitua minimalistisesta elämäntyylistä lisää.

Taitavaksi rahan kanssa -valmennuksen oppeja
Tunteet ja rahapäätökset, osa 1
Share This