Oletko koskaan pohtinut, minkälaisia uskomuksia sinulla on rahasta?

Uskomukset ovat elämässämme niitä itsestäänselvinä pidettyjä, opittuja ajatusmalleja, jotka ohjaavat elämäämme. Ne ovat siis uskomuksia, eivät totuuksia, vaikka hyvin usein niitä totuutena itse pidämmekin. Uskomukset voivat olla rajoittavia – toisin sanoen rajoittaen meidän menestystämme tai tavoitteisiin pääsyä – tai sitten tavoitteitamme tukevia. Kuten eräs valmentaja kerran sanoi: Mistä tietää, että sinulla on tavoitetta tukeva uskomus? Siitä, että olet jo päässyt tavoitteeseesi. 🙂

Omassa elämässäni paras esimerkki huonosta uskomuksesta oli minulla lapsuudesta saakka ollut uskomus, että en ole kovinkaan urheilullinen (johtuen äitini kertomasta, mitä eräs lääkäri oli minulle sanonut ollessani hyvin nuori, liittyen silmieni toimintaan ja näkööni). Tämä uskomus ohjasi minua vuosikymmeniä – siitäkin huolimatta, että hurahdin aikuisiällä tanssiin ja aerobiciin ja olin yhdessä vaiheessa tuttavapiiristäni ehkäpä aktiivisin ja intohimoisin liikkuja.

Vasta kun eräs personal trainer ehdotti minulle, että mitä jos alkaisit itse ohjata ryhmäliikuntatunteja, tajusin kyseenalaistaa uskomukseni. Aiemmin moinen ei ollut tullut minulle mieleenikään, sillä ajattelin, että en ole kovinkaan urheilullinen enkä siksi olisi kovinkaan uskottava ohjaaja. Nyt jälkikäteen asia suorastaan naurattaa, mutta silti olin uskomukseni “vanki” n. 35-vuotiaaksi asti.

No, miten uskomukset liittyvät taloudenhallintaan ja vaurastumiseen? Paljonkin. Erilaisten valmennusten kautta olen löytänyt itsestäni paljon sellaisia uskomuksia, jotka eivät ole tukeneet vaurastumistani. Näistä pari hedelmällisintä ovat olleet:

  • Elämästä pitää nauttia tässä ja nyt. Säästäminen on tylsää, enkä todellakaan ole enkä halua olla tylsä ihminen!
  • Rikkaaksi synnytään tai tullaan jonkin epätodennäköisen onnenkantamoisen kuten lottovoiton kautta. Minusta ei koskaan voisi tulla rikasta.
  • Sijoittaminen on vaikeaa, ja se kuuluu vain rikkaille.

Huomaat varmaankin, kuinka jo nämä pari uskomusta varmistivat sen, että en ainakaan vaurastu? 🙂

En kuitenkaan ole ainoa, joita uskomukset pidättelevät. Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi kirjoitti juuri eilen mielenkiintoisen jutun mm. taloudellisen puskurin tärkeydestä. Ilta-Sanomien Facebook-sivuilla jutun yhteydessä kysyttiin: “Löytyykö sinun tililtäsi vähintään kuuden kuukauden kiinteitä kuluja vastaava summa?”. IS:n Facebook-kommentit olivat mielenkiintoista luettavaa, nimenomaan taustalla olevien uskomusten näkökulmasta. Tässä muutamia esimerkkityyppejä vastauksista (ei kuitenkaan suoria lainauksia) ja niiden takana olevia uskomuksia:

  • ”En voi säästää, koska tuloni ovat niin pienet, että ne tuskin edes riittävät elämiseen.”
  • ”Sipilän hallituksen vuoksi olen yhä köyhempi enkä pysty säästämään.”
  • ”Hyvähän tuon on puhua, kun on syntynyt kultalusikka suussa.”
  • ”Naurettava ajatuskin. Varallisuusvalmentaja ei ymmärrä tavallisen ihmisen elämästä yhtään mitään.”

Mielenkiintoista näissä kaikissa on, että taustalla on uskomus: ”En voi itse vaikuttaa tuloihini enkä menoihini (tämän enempää), vaan nykytilanteeni on vakio. Minulla ei ole mahdollisuutta vaurastua.” Joissakin jatkona myös: ”Taloudellinen tilanteeni määräytyy ulkopuolelta, esim. hallituksen päätöksistä. En voi vaikuttaa siihen itse.” tai ”En voi vaurastua, koska en ole syntynyt rikkaaksi.” tai ”Vaurastuminen on mahdollista vain muille, ei minulle”.

Oman elämän uskomusten etsiminen ja esiintuominen on mielenkiintoinen harjoitus. Voit aloittaa sen vaikkapa kirjoittamalla kaikki ajatukset, mitä sinulla on rahasta, rikkaista tai rikastumisesta. Voit myös kysyä itseltäsi herätteleviä kysymyksiä ja kirjata vastauksiasi niihin: Miksi taloudellinen tilanteeni on, mikä se nyt on? Mikä estää vaurastumiseni? Minkälaisia rikkaat ovat? Minkälaisia köyhät ovat? Raha on…?

Jokaisen ajatuksen kohdalla pysähdy miettimään: Onko tämä uskomus todella sataprosenttisesti totta? Joka ikisessä tilanteessa, aina? Onko ihan oikeasti? Eikö todellakaan löydy yhtään esimerkkiä, joka osoittaisi, että tämä uskomus ei ole aina totta joka ikisessä tilanteessa? Palveleeko tämä uskomus minua? Auttaako se minua tavoitteideni saavuttamisessa? Mikä olisi minua ja tavoitteitani paremmin palveleva uskomus? Minkälainen uskomus voimaannuttaisi minua?

Kun omien uskomusten tunnistamiseen suhtautuu kuin aarteenetsintään, siitä voi tulla jopa hauska leikki. Itse onnittelen itseäni joka ikinen kerta, kun löydän ajatuksistani jonkin hidastavan uskomuksen. Ilman uskomusten tiedostamista kun ei ole toivoakaan muuttaa niitä!

Kuulisin mielelläni oivalluksistasi, joten jaathan herkullisimmat uskomuksesi alle. Voit myös jakaa ajatuksiasi sähköpostitse minna(at)rahataidot.fi, niin voin käyttää kysymyksiäsi tai ajatuksiasi (nimettömänä, totta kai) tulevissa kirjoituksissani.

Hyvää aarteenetsintää loppuviikkoon! 🙂

Vaurastuminen on mielentila
Miten oppia säästäväiseksi?
Share This